Drzwi do restauracji - na jakie warto zwrócić uwagę?

Bardziej niż gdziekolwiek indziej drzwi do restauracji powinny stanowić zaproszenie do jej wnętrza. Po przekroczeniu progu na gości czeka cała feeria zapachów, a potem smaków, więc wejście do lokalu musi zachęcać do eksploracji. Oprócz tego powinno jednak pełnić też swoje podstawowe funkcje, czyli izolować od chłodu, hałasu ulicznego, zapewniać przytulną atmosferę na czas jedzenia posiłku. Co wybrać? 

Dlaczego automatyczne drzwi to dobry wybór dla restauracji?

Płynnie otwierające się drzwi, które działają niemal bezszelestnie i wprost zapraszają do wnętrza to wizytówka każdej dobrej restauracji. Z jakich powodów warto wybrać drzwi automatyczne do swojego lokalu?

  • Bezpieczeństwo i higiena – brak konieczności dotykania klamek = mniej bakterii, większa czystość w lokalu. 
  • Designerski efekt – nawet mała restauracja zyskuje prestiż dzięki inteligentnym drzwiom.
  • Płynność ruchu – w godzinach szczytu drzwi muszą działać sprawnie jak Twój zespół kuchenny.

Drzwi, które współgrają z wnętrzem

Drzwi restauracyjne to nie miejsce na kompromisy estetyczne. Artbau Automatic proponuje indywidualnie projektowane systemy, które można dostosować do każdego stylu – od industrialnego bistro po elegancką restaurację fine dining. wnętrze restauracji

W takich aranżacjach dobrze jest mieć wpływ na to, jak ostatecznie będą prezentowały się drzwi teleskopowe czy jakiekolwiek inne. Dlatego też wybierz opcję, w której będziesz mógł zdecydować nie tylko o mechanizmie, ale też kolorze, fakturze, szkle, wykończeniu. Na przykładzie asortymentu Artbau Automatic są to:

  • profile Aluprof, Reynaers, GEZE, Wicona – dostępne w 196 kolorach RAL i 13 odcieniach anodowanych,
  • wypełnienia ze szkła hartowanego, zespolonego, poliwęglanu, panele CORIAN z designerskim bulajem,
  • formy niestandardowe – drzwi łukowe, pochyłe, teleskopowe – tak, by architektura restauracji miała swoje „drzwiowe” crescendo.

Energooszczędność, czyli ciepło zostaje w środku – razem z klientem

Otwierające się i zamykające dziesiątki razy dziennie drzwi mogą być potężnym przeciągiem… kosztów. Automatyczne systemy przesuwne ograniczają straty ciepła i pomagają utrzymać optymalny mikroklimat wewnątrz lokalu – a to oznacza nie tylko komfort gości, ale i mniejsze rachunki. 

Dlaczego to się opłaca?

  • Automatyczne czujniki ograniczają czas otwarcia do absolutnego minimum.
  • Możliwość integracji z kurtynami powietrznymi – rozwiązanie idealne dla restauracji z dużym ruchem ulicznym.

Bezpieczeństwo lokalu gastronomicznego – drzwi mają znaczenie

Drzwi restauracyjne muszą działać bezbłędnie – nawet wtedy, gdy nikt nie zwraca na nie uwagi. W godzinach, kiedy lokal jest nieczynny powinny dodatkowo stanowić antywłamaniową barierę dla nieproszonych gości. Dlatego też w pełni uzasadniony jest wtbór drzwi z napędami oraz zabezpieczeniami, które można integrować z:

  • systemami przeciwpożarowymi,
  • kontrolą dostępu (np. strefy dla personelu),
  • monitoringiem i alarmami,
  • systemami zarządzania budynkiem i ewakuacją.

W razie potrzeby drzwi mogą działać w trybie awaryjnym, a dzięki samozamykaczom zachowują szczelność i porządek, nawet przy nagłej awarii prądu.